De bruiloft van een baby

ploenk/ August 14, 2013/ culture/ 0 comments

Als er in Nederland een baby geboren wordt, komen vrienden en familie binnen enkele dagen of weken bij de ouders op bezoek om deze te feliciteren en een blik te werpen op de nieuwe aanwinst. Ze worden dan getrakteerd op beschuit met muisjes. In België worden nieuwe kids gevierd met doopsuikers. In Macedonië zijn ze niet zo suikerig, daar is het bij de geboorte van een baby tijd om je vingers af te likken bij een platgeslagen oliebol met witte kaas.

Mekici, je moet er van houden.

“De baby is gisteren geboren! We gaan morgenavond mekici eten bij Nikola,” zegt Man-Vriend. “Het is niet bij hun thuis, maar ergens bij zijn ouders. Daniela is nog in het ziekenhuis met de baby.” Okee, tot zover niets nieuws. Ik weet dat er bij de geboorte van kinderen mekici gegeten worden, ik weet dat vieringen vaak bij ouders thuis plaatsvinden en ik weet dat de moeder vaak enkele dagen in het ziekenhuis verblijft en niet aan zulke soort geboortevieringen meedoet.

Wanneer we aankomen in een voor mij onbekende wijk, blijkt dat we op zoek zijn naar een restaurant. Euh.. okee.. Wanneer we binnenstappen, vallen m’n ogen bijna uit m’n kassen. Er staan vier grote tafels, vol met eten en drinken. Er lopen obers rond, er staat muziek op. Er wordt nog net geen oro gedanst, al stel ik me zo voor dat het bij andere families zomaar wel kan gebeuren. We geven onze chocolaatjes aan de nieuwe vader, we klinken een rakia en worden naar onze plekken gewezen.

‘Dit meeeen je niet,’ is het enige wat ik kan denken. ‘This is crazy.’ De vrouwen hebben allemaal nette jurken en hakjes aan. Borden worden volgeschept met hapjes, glazen worden volgeschonken met drankjes. De nieuwe vader komt vol trots zijn dochter showen op zijn telefoon. Twee minuten oud, twee uur oud, twee dagen oud. En dan loopt hij weer naar de volgende tafel. Wat een dejavu. Dit is gewoon een kleine bruiloft! Weer wat nieuws geleerd.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*