Winterwandelen

ploenk/ December 29, 2013/ exploring, macedonia, sports/ 0 comments

De luchtkwaliteit is de afgelopen twee weken abominabel slecht geweest. Skopje ligt in een dal tussen de bergen, gevangen onder een deken van mist waar zich elke dag meer uitlaatgassen en rook onder verzamelt. Het is bij wijze van spreken gezonder om de hele week binnen te zitten dan om je fiets te pakken om naar de sportschool te gaan. Daarom is het zaak om in het weekend zo snel mogelijk de stad uit te vluchten, als je daar enigszins de kans toe hebt.

Afgelopen weekend hadden we die kans niet echt. Alleen zondagmiddag konden we even heen en weer naar het skigebied Shapka, waar we alleen de skipiste opgeklommen zijn. Dit weekend, het laatste weekend van het jaar, hebben we dat echter dubbel en dwars goedgemaakt. We moesten er wel eerst 2,5 uur voor in de auto zitten, maar toen hadden we ook wat. Nationaal Park Pelister.

Op zaterdag was het weer nog wat slecht. Erg mistig met een beetje miezer. Maar na twee weken vieze lucht en alleen lichaamsbeweging tijdens de sport- en dansles waren we hoe dan ook toe aan een stevige wandeling. Zondag werden we wakker met een hemelsblauwe lucht en een heerlijk schijnende zon. De jassen, sjaals en mutsen gingen al snel uit en af. Hier waren we voor gekomen!

De laatste kilometer was niet meer zo leuk, stappend over/door de sneeuw die er van een afstandje (en op de foto’s) zo mooi uitziet, maar van dichtbij een vervelend spelletje met je speelt. Je kunt er namelijk elk moment doorheen zakken tot aan je knieën, en dat is niet bepaald bemoedigend.

Eenmaal aangekomen bij Golemo Ezero, het grote gletsjermeer, was ik een klein beetje teleurgesteld dat het meer was ondergesneeuwd en de berghut gesloten was, maar toen ik eenmaal met een droog shirt en een zak chips in het zonnetje zat, was ik al snel weer meer dan happy. Op naar een nieuw jaar met nog veel meer mooie wandelingen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*