Over kiezen en spijt hebben

ploenk/ July 2, 2014/ exploring/ 0 comments

Lezende in de PassieWijzer kom ik de volgende uitspraak tegen:

Door ‘kiezen’ niet als definitief te bestempelen,
geeft het je de vrijheid om te ervaren wat het je brengt.

Ik kan niet anders dan het daarmee eens zijn, want die uitspraak zet me zo vier jaar terug in de tijd.

Toen ik besloot om met Manvriend naar Macedonië te verhuizen, vonden veel mensen dat erg moedig. Ik zelf ook wel een beetje denk ik, want ik kan me mijn smekende vraag aan Manvriend nog goed herinneren: “Als ik het niet trek, dan ga je na een jaar toch wel weer met me mee naar Nederland hè?” Hij zei uiteraard ja, erop vertrouwende dat het zo’n vaart niet zou lopen.

Zelf had ik dat vertrouwen eigenlijk ook wel. Want wat was er nu eigenlijk zo spannend aan? Ik had al freelance opdrachten, ik zou toch niet op zoek kunnen gaan naar een baan en ik hoefde ‘alleen maar even’ de taal te leren. En tot die tijd had ik mijn persoonlijke drietalige tolk altijd bij de hand.

Mensen die iets zeiden over mijn zogenaamde moed, kregen dan ook steevast als antwoord: “Als het niet bevalt, ben ik zo weer terug”. En zo was het natuurlijk ook: Er vertrekken elke week diverse vliegtuigen die me in een paar uur van het ene land naar het andere land kunnen brengen. Ik hoef tegenwoordig niet eens meer over te stappen.

Het is een goede tip om te onthouden dat keuzes niet definitief zijn. Als je emigreert, kan je ook weer remigreren. Als je vakantie in Spanje niet bevalt, kun je volgend jaar naar Italië. Als je een ander soort werk gaat doen, kun je altijd weer verder gaan waar je begonnen bent. Als je nieuwe bank niet bevalt, kun je (over vijf jaar) weer een nieuwe kopen.

Je kunt beter spijt hebben van de dingen die je gedaan
hebt, dan van de dingen die je niet hebt gedaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*